Andrzej , seculiere naam Anastasie șaguna (Geboren op 20 januari 1808 of 1809 in Miszkolc, stierf op 28 juni 1873 in Sibbina) - Roemeens -orthodoxe bisschop, een van de leiders van de nationale Roemeense beweging in Oostenrijk, de orthodoxe heilige.

Vroege activiteit [[ bewerking | Bewerk code ]

Hij was van Arumun -oorsprong [Eerst] . Hij studeerde af aan de middelbare school- en seculiere studies in Peszta. Toen trad hij toe tot het Servische seminarie onder leiding van de Karłowice Metropolis in Vršac, waar hij studeerde in de Roemeense klasse. Hij maakte eeuwige bruiloften van Mnisze in 1833 [2] . Hij opereerde in de structuren van de Servische Karłowice -metropool. In 1846 werd hij een hulpbeheerder van de Transylvania Eparchy, waar hij in het bijzonder probeerde het opleidingsniveau van de geestelijkheid te verhogen en orde te brengen aan de kerkadministratie. Het werd al snel populair in de kringen van de vormende Roemeense inlichtingen, en kreeg de erkenning van de autoriteiten van Transylvania, die zijn inspanningen waardeerde om orde en sociale vrede te behouden [2] . Dankzij deze ondersteuning werd Andrzej (șaguna) genomineerd voor de bisschop van Transylvania, hoewel hij bij de synode in Turda in december 1847, die hij daarover moest beslissen, slechts de derde plaats in de derde plaats in stemde over de meest geschikte kandidaat [3] . In februari 1848 bevestigde de keizer in overeenstemming met de huidige procedure de bisschoppelijke nominatie. Chirotonia Bishop werd gehouden in Sremski Karlovce op 30 april 1848 [2] .

1848–1849 [[ bewerking | Bewerk code ]

Bisschop Andrzej onmiddellijk nadat zijn Chirotonia betrokken raakte bij de nationale beweging van Rumunów Transylvania en werd een van zijn leiders [4] . Hij steunde het Roemeense streven naar autonomie, hoewel hij, in tegenstelling tot Roemeense intellectuelen, alleen nationale problemen beschouwde als onderdeel van de sociale transformatieprocessen. Hij realiseerde het belang van nationale ideeën in het hedendaagse Europa en benadrukte voortdurend het belang van religieuze ideeën die door de orthodoxe kerk worden verkondigd. Naar zijn mening zou de ontwikkeling van de Roemeense natie daarom alleen kunnen worden uitgevoerd met de welvaart van de orthodoxe kerk en loyaliteit aan de heersende Habsburgse dynastie [2] . Door de nationale beweging uit te voeren, probeerde hij een evenwicht te handhaven tussen de ambities van de Roemenen, de ambities van de kerk zelf en goede relaties met de keizer [2] .

Op 8 mei 1848 speelde hij een belangrijke rol tijdens de Roemeense gemeente in Blaj. Onder de Roemeense leiders was er een conflict van verdere strategie van actie - samenwerking met Hongarije tegen Oostenrijk of het handhaven van loyaliteit aan de keizer werd overwogen. De bisschop steunde de tweede positie, die uiteindelijk won bij de gemeente [5] . Tijdens de volgende vergadering op 15-17 mei voorzat hij de vergadering samen met de Uniate Bishop Ioan Lemenim. De Vergadering heeft een verzoekschrift aangenomen aan de keizer, waarin de Roemenen eisten dat hun taal werd erkend als een van de officiële talen van Siedymogrod, waardoor ze evenredig zijn met het algemene aantal van de Roemeense bevolking van het aantal zetels in de SEJM van de provincie, de introductie van liberale hervormingen (vrijheid van spraak, industrie, publicatie, publicatie, publicatie, de bevrijding van de bevrijding van Peasants). De schorsing van de Unie met Hongarije werd aangekondigd. Een permanent Roemeens nationaal comité werd gekozen, wiens bisschop Andrzej voorzitter werd [5] .

In juni 1848 ging de hiërarch met de Roemeense petitie naar Wenen, maar hij kreeg geen steun voor de gepresenteerde eisen. Omdat hij Hongaren niet wilde irriteren, stemde de keizer ermee in Transylvania met Hongarije te verbinden. Ook waren de Hongaarse autoriteiten niet akkoord met de uitvoering van de eisen van Roemenen [5] , ondanks de succesvolle in de eerste fase van het gesprek [2] . Dit evenement overtuigde bisschop Andrzej dat de nationale ontwikkeling van de Roemenen alleen mogelijk zou zijn met de keizerlijke steun [2] . In december van hetzelfde jaar kwamen de Roemeense leiders elkaar weer bijeen, bisschop Andrzej zat de vergadering voor. Het Roemeense nationale comité bleef een Roemeense autonome regio creëren, die door Wenen aangegeven door Wenen zou regeren. Hij ontdekte ook dat de Hongaarse opstand een bedreiging vormt voor Roemeense belangen en Russische interventie in Transsylvanië zou wenselijk zijn voor hun verdediging. De bisschop ging naar Boekarest om Russische steun aan te vragen voor Roemeense ambities [5] .

In 1849 ging hij opnieuw naar Wenen, waar hij de keizer overtuigde van het concept van het creëren van het autonome Roemeense koninkrijk dat, naast Transylvania, ook een banaat, Maramures en Bukowina bedekte. Dit idee werd echter ook afgewezen [2] . In maart 1849 gaf de nieuwe keizer Franciszek Józef een grondwet uit die de afgescheidenheid van Viewodina en Transylvania erkende, maar niet voor de verwachtingen van Roemenen [5] . Desondanks zijn de Roemeense natieleiders nog steeds gericht op hun activiteiten naar Wenen, en bisschop Andrzej bleef een leidende figuur in het politieke leven van Transsylvanië [5] . In de jaren 1850 slaagde hij erin om een ​​netwerk van basisscholen te ontwikkelen die op de orthodoxe kerken runden, het Roemeense theologieinstituut in Sibine hernieuwde, een drukkerij en krant opgericht De Romeinse telegraaf [2] . Hij stond samen op de Transylvaniaanse vereniging voor de Roemeense literatuur en de cultuur van het Roemeense volk (Asociaording TransilvanĂ Pentru RomânĂ I Cultura Poporului Român), opgericht in 1861 [2] .

Vorige jaren van politieke activiteiten [[ bewerking | Bewerk code ]

Stamps of Romania, 2011-56.jpg

Tussen mei en september 1860 was hij lid van de Staatsraad waarin hij de eisen van de Roemeense nationale activisten presenteerde. Het jaar daarop kondigde de sejm van Transylvania de erkenning aan van de Roemenen als een volle natie, en gaf de Roemeens -orthodoxe kerkrechten gelijk aan die rooms -katholieke, lutherse, lutherse, calvinistische en Roemeense kerk verenigd met Rome verenigd met Rome [5] . In 1864 stemde de regering ook in om een ​​Roemeense metropool van Transylvania te creëren, onafhankelijk van de Servische Karłowice -metropool. Bisschop Andrzej werd haar gewone [5] , die aldus zijn belangrijkste doel bereikten - de oprichting van een etnisch Roemeens -orthodoxe administratie, onafhankelijk van die beheerd door bisschoppen van andere nationaliteiten [2] . Hij verkreeg de titel van de Roemeense grootstedan van Transylvania en Hongarije [3] .

Tegelijkertijd veranderde het interne en buitenlandse beleid van Oostenrijk echter. In 1865 vertelde Franciszek Józef bisschop Andrzej tegen een privé -publiek dat hij besloot Hongaarse eisen te accepteren over de kwestie Transylvania. Dit betekende de nederlaag van het Proaustrische beleid dat twee decennia door de Roemeense nationale leiders heeft uitgevoerd met de hiërarchie [5] . Dit feit leidde tot de afname van het gezag van de bisschop bij nationale activisten en bracht hem ertoe zich terug te trekken uit politieke activiteiten [2] .

Herdenking en heiligverklaring [[ bewerking | Bewerk code ]

Metropolitan Andrzej werd in 2011 door de Roemeens -orthodoxe kerk heilig verklaard. De heiligverklaring vond plaats in de Holy Trinity Council in Sybin onder leiding van de patriarch van de Patriarch van de Roemeense Daniel en Alexandrische Teodor II, met de participatie van meer dan 50 orthodoxe bisschoppen (Roemeens en andere auto -phaalse Churches), in de aanwezigheid van 10.000 De gelovigen, inclusief de president van Roemenië, Traian Băsescu [6] .

  1. "Mozes of the Transylvanians" is heilig in Sibiu heilig .
  2. A B C D Het is F G H i J k l Andrei Saguna .
  3. A B F. Mihai, Şaguna, de eerste Roemeens -orthodoxe grootstedan in Transsylvanië . [Toegang 2013-06-16]. [gearchiveerd met dit adres (2012-11-29)].
  4. B. Jelavich, Geschiedenis van de Balkan. T. I: de 18e en 19e eeuw , Uitgever van de Jagiellonian University, Kraków 2005, p. 315.
  5. A B C D Het is F G H i B. Jelavich, Geschiedenis van de Balkan. T. I: de 18e en 19e eeuw , Uitgever van de Jagiellonian University, Kraków 2005, pp. 316–319.
  6. De heiligverklaring van Andrei şaguna: 10.000 gelovigen, Basescu en Ponta waren aanwezig op het werk .