John Foxx (* 26. september 1948 in Chorley als Dennis Leigh ) is een Britse muzikant en grafisch ontwerper.

John Foxx werd geboren in Chorley in Noordwest -Engeland in 1948. [Eerst] Zijn vader werkte als mijnarbeider en bokser, zijn moeder als molenarbeider. Hij ging naar de St. Mary's Primary School en de St. Augustine's High School for Boys en vervolgens het Art College in Preston in Chorley. [2] Toen begon hij te studeren aan het Royal College of Art in Londen, waar hij in 1975 verhuisde. [3] In 1976 studeerde hij af. [4]

Hij begon zijn carrière in 1973, nog steeds als student kunst en grafisch design, in de glam rockband Tiger Lily. Gezien door de komst van de punk, veranderde Tiger Lily hun stijl in 1976, weg van de glamour rock en naar een fusie van Punk en New Wave, en vanaf dat moment zelf Ultravox!. Leigh was het creatieve hoofd van de groep en bracht zijn interesse in science fiction en een Europees perspectief op muziek in de band. Hij accepteerde de kunstenaarnaam "John Foxx". Voor Leigh was dit niet alleen een naam, maar een alternatieve identiteit die hem zou moeten helpen een buitensporige vraag van de muzikant tegen te gaan.

"Ik had iemand nodig die intelligenter, beter uitziender, beter verlicht en beter in staat om met chaos om te gaan."

"Ik had iemand nodig die intelligenter was dan ik, beter leek, meer geïnspireerd was en kon beter omgaan met alle chaos."

Tussen 1977 en 1978 publiceerde Ultravox (aanvankelijk met, later zonder een uitroepteken in de bandnaam) drie LP's, geproduceerd door Steve Lillywhite, Brian Eno en Conny Plank, onder andere, en verlaagde na verloop van tijd de punk voor elektronische elementen. De gepubliceerde in 1978 Systems van romantiek Het eerste synth-popalbum wordt overwogen.

In 1979 verliet Foxx Ultravox, dat door de band werd gefinancierd, om zich te wijden aan een solo -carrière. [6] Hij tekende een platencontract met Virgin Records en publiceerde zijn eerste soloalbum in 1980 Metamatisch , die de 18e plaats bereikte op de albumkaarten in Groot -Brittannië. Het label heette "Metal Beat Records"-onder dit label alle Foxx-albums werden tijdens de Virgin-periode gepubliceerd. Nog drie albums volgden tot 1985. Gedurende deze tijd regisseerde Foxx zijn eigen studio genaamd De tuin Een waarin hij, onder anderen. Siouxsie and the Banshees, The Cure en Depeche Fashion geproduceerd. In 1983 schreef hij delen van filmmuziek voor Michelangelo Antonionis Identificatie van een vrouw . Dit jaar voltooide hij een paar live optredens, die hij vervolgens 14 jaar heeft aangenomen.

In 1985 verloor Foxx interesse in muziek, verkocht zijn studio aan Matt Johnson van The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The The the The The The The The the The The The the The The Course Accule als grafisch ontwerper. Hij ontwierp onder andere de boekomslagen van De Moren zuchten (Salman Rushdie) en Een dode man in Deptford (Anthony Burgess).

Rond 1990 begon hij opnieuw te werken op het gebied van muziek, beïnvloed door de Acid House -scene in Londen. Samen met u. Tim Simenon van Bomb the Bass heeft het Nation 12 -project opgericht [7] (Ook: Nation XII), creëerde de muziek voor twee computerspellen van Bitmap Brothers (Speedball 2 (1990) en Gods (1991)) en publiceerde twee Acid House EP's onder dit label. Voor de techno-duo LFO werkte hij als regisseur van de muziekvideo met dezelfde naam. Tegelijkertijd bekleedde hij een onderwijspositie voor grafisch ontwerp aan de Leeds Metropolitan University. [8]

In 1997 bracht Foxx na een lange pauze twee nieuwe albums uit en speelde hij opnieuw live na een pauze van 14 jaar. Sindsdien is hij continu actief en heeft hij gedeeltelijk verschillende albums per jaar uitgebracht. Naast soloalbums verschenen samenwerkingsalbums met Louis Gordon, Steve D’Agostino, Steve Jansen, Robin Guthrie, Harold Budd en Theo Travis.

Foxx werkt sinds 2009 samen met de Londense muzikant en producer Benge. De muzikale output van de twee werkt onder het label John Foxx en de wiskunde. In 2015 stond hij op de soundtrack van de documentaire Blue Velvet Revisited van de Duitse directeur Peter Braatz. [9]

Foxx gepubliceerd in november 2020 De rustige man Een verzameling korte verhalen. [tien] De novelle verscheen in 2022 Het meer Bij de Britse uitgever Nightjar Press.

Foxx heeft een zoon, John (* 1985), die werkt als multimediakunstenaar onder het pseudoniem Karborn. [11] In juli 2014 kreeg John Foxx de Honor Doctor Dignity van de British Edge Hill University. [twaalfde] Hij woont in bad. [13]

Metamatisch Markeerde een ontwikkelingsstap omdat, met uitzondering van een paar bassequenties, het afzag van alle niet-elektronische instrumenten. Domineerde ritme -benadrukte stukken ( Wazig meisje ); De fragmentarische melodieën werden meer gebruikt voor atmosferische begeleiding ( Het plein ). Over het algemeen wordt het album beschouwd als een goed voorbeeld van de "Kalten" POP, die het contrast van het warme interieur en koude (technische) buitenwereld weerspiegelt. De ontkoppeling Onderdoorgang Tot op de dag van vandaag wordt het beroemdste solo -stuk van Foxx tot nu toe beschouwd.

De tuin (1981) Anderzijds kondigt de romantische neiging van de volgende twee albums al aan, maar neemt ook motieven op uit de laatste fase van zijn tijd bij Ultravox Systems van romantiek ). Voor het eerst bevatten sommige edities ook grafische werken van Art Foxx '.

Het gouden gedeelte (1983) markeert de voortzetting van deze ontwikkeling. Naast meditatieve melancholische stukken in de stijl van De tuin (( Ghosts op water ,, Twilight's laatste glanzend ) Er zijn ook pakkende pop -volksliederen ( Jouw jurk ,, Eindeloos ).

Deze ontwikkeling is benadrukt in het album Op mysterieuze manieren (1985), die met uitgebreid geproduceerde popsongs ( Betreed de engel 1 ,, Sterren in brand ), evenals met mooie romantische muziekafleveringen ( Ochtendglorie ,, Betreed de engel 2 ) schijnt.

In 1985 en 1987 produceerde en componeerde Foxx stukken van haar LPS voor Anne Clark Drukpunten En Hopeloze gevallen , met enkele liedjes ( Alarm oproep ) in een muzikaal oogpunt naar de In de mysterieuze wegen -Fase onthouden.

Shifting City (1997, in samenwerking met Louis Gordon) neemt motieven Metamatisch Op, maar mengt zich met de invloeden van de jaren negentig, terwijl Cathedral Oceans meer een experiment is in termen van ambient. Het volgde De geneugten van elektriciteit (2001), Cathedral Oceans II (2003), die opnieuw het ritme minimaliseerde Crash en verbranden (2003) en Doorzichtigheid/driftmuziek (2003).

In 2005 waren er vier publicaties: Cathedral Oceans III (8. augustus), Mr. Nee , Beschikbaar in de nieuwe editie van New Religion en alleen als vinyl, evenals de 12 "Maxi Single Gratis robot over waterstof D in samenwerking met de metamatiek (5 september). Het album verscheen ook Elektrofear Uit zijn Project Nation 12, die hij al in 1989/90 had geproduceerd, samen met Tim Senenon door de bas te bombarderen en tot nu toe niet is gepubliceerd.

Midden 2006 verscheen het instrumentale album Kleine kleurenfilms , Aan het einde van het jaar, een andere co -productie met Louis Gordon genaamd Van afval . Half -2009, in samenwerking met een van de oprichters van Cocteau Twins, Robin Guthrie, het album gekenmerkt door extreem zachte melodische vocale lijnen Spiegelbal , die een duidelijke muzikale relatie heeft met eerdere werken van de Cocteau Twins.

Album

Jaar titel Zeker plaatsing, algemene weken, prijs Grafieken Grafiekplaatsingen [14]
(Jaar, titel, plaatsingen, weken, prijzen, opmerkingen)
Opmerkingen
Uk
1980 Metamatisch Uk 18
(7 waar.) Uk
1981 De tuin Uk 24
(6 wo.) Uk
1983 Het gouden gedeelte Uk 27
(3 waar.) Uk
1985 Op mysterieuze manieren Uk 85
(1 waar.) Uk
2020 Gehuil Uk 80
(1 waar.) Uk

MIT de wiskunde

 1. Freebmd.org.uk: Geboorten september 1948. Bezocht op 1 januari 2021 .
 2. John Foxx: Systems of Romance. 26. mei 2010, Bezocht op 22 maart 2022 (Amerikaans Engels).
 3. Van Tiger Lily tot Ultravox! Bezocht op 22 maart 2022 .
 4. John Foxx Q&A
 5. Jonathan Wright: Toekomstige rots . In: Klassieke pop . Oktober 2019, S. 39 (Engels).
 6. Warren Cann/Ultravox -interview. Bezocht op 22 maart 2022 .
 7. Natie 12. Bezocht op 22 maart 2022 .
 8. Van Vallance: Kunst en muziek: het maken . In: Momentum . 2006, S. 15 (Engels, DreamTargets.com ).
 9. Latimes.com: Review: Experimental Doc ‘Blue Velvet Revisited’ graaft diep op het meesterwerk van David Lynch uit 1986. Ontvangen op 10 augustus 2020 .
 10. TheQuietus.com: Onder Londen: New Fiction door John Foxx. Bezocht op 1 januari 2021 .
 11. Werk door Karborn. 18. Juni 2008, Bezocht op 22 maart 2022 (Engels).
 12. Verklaring van de Edge Hill University (( Aandenken vanaf 29 juli 2014 in Internetarchief ))
 13. COMPANTHOUSE.GOV.UK: Metamatic LLP. Bezocht op 5 september 2017 .
 14. Grafiekbronnen: Uk