De zeewolf , Eerste editie

De seewolf (Engelse originele titel De zeewolf ) is een roman van de Amerikaanse schrijver Jack London (1876–1916), die voor het eerst werd gepubliceerd in 1904. Het boek werd meteen een bestseller.

De seewolf Vertel het verhaal van de Humphrey van Weyden Schöngeist, die onderweg overboord gaat van Sausalito naar San Francisco in het ongeval van een schip en wordt gered door de Robbenspersooner "Ghost". Wolf Larsen, de kapitein, een man met grote fysieke kracht en brutaliteit, terroriseert het team. Tegelijkertijd is hij echter ook zeer intelligent en heeft hij zijn eigen filosofie gecreëerd volgens sociale binnenlandse principes. Voor hem zijn mensen "stukken van een tuin" zonder waarde, de strijd om te overleven die hij graag naar kijkt; Streven naar onsterfelijkheid is sentimentele onzin, altruïsme is een domheid dat alleen iemand die is geboren in welvaart zoals Van Weyden.

Wolf Larsen speelt met Van Weyden door hem te vernederen, hem te laten werken als een keukenjongen en hem later een stuurman te maken zonder een maritieme kennis te hebben. Van Weyden leert zich te laten gelden in deze wereld en, zoals Larsen stelt, "eindelijk op zijn eigen voeten staan."

Na verloop van tijd slaagt Van Weyden in de reputatie van team en kapitein. In het laatste vindt hij een diepgaande gesprekspartner, en zelfs als hij nooit volledig zijn vermoeden tegenover Larsen legt, verschijnt zoiets als een vertrouwensrelatie tussen de twee mannen. Uw relatie wordt op de proef gesteld wanneer de "Ghost" de scheepswrekte Maud Brewster redt. Net als Van Weyden, Larsen Now, registreert een humanisten -opgeleide auteur haar aan boord tegen haar wil.

Uiteindelijk wordt van Weyden verliefd op Maud Brewster, en toen Wolf Larsen haar op een nacht seksueel drukte, steekt hij de kapitein met een mes. De twee slagen erin te ontsnappen in een reddingsboot, en na weken gestrand op een onbewoond eiland. Weken later loopt de "Ghost" ook op het eiland. Er is slechts één bemanning aan boord: Wolf Larsen. Zijn team werd geëlimineerd door zijn concurrerende broer Death Larsen - ook een zeehondenjager - en hij bleef achter op zijn niet langer zeewaardig schip.

Larsen is nu blind, waarschijnlijk vanwege een hersentumor. Hij is niet langer een echt gevaar. Van Weyden en Maud Brewster besluiten het schip te repareren, maar Larsen, die op het eiland wil sterven, saboteert alle reparatiewerkzaamheden. Na een poging om Van Weyden te vermoorden, blijft Larsen verlamd aan de rechterkant. Van Weyden en Maud Brewster zorgen ook voor hem wanneer hij probeert het schip in brand te steken. Zijn toestand verslechtert steeds meer, hij verliest de mobiliteit van de linkerkant. Keer op keer zijn er discussies over de fysieke kracht en de waarde van de ziel gedurende deze tijd. Het laatste gesprek tussen de twee mannen draait ook om dit onderwerp. Nogmaals, Van Weyden Larsen vraagt ​​naar onsterfelijkheid. Wolf Larsen, die nauwelijks na een andere slag kan spreken, formuleert zijn antwoord 'onzin'.

Van Weyden slaagt erin de "geest" zeewaardig te maken en het eiland te verlaten. Wolf Larsen sterft tijdens een zware storm. Van Weyden geeft het over het meer en vervolgt de reis. Op het moment dat een stoomboot van Weyden en Maud Brewster vinden en hun avontuur gelukkig wordt overleefd, bekennen ze elkaar en kussen ze voor het eerst.

In een brief van 5 november 1915 [Eerst] Londen schreef aan de schrijver Mary Hunter Austin:

“Lange jaren geleden, aan het begin van mijn schrijfcarrière, viel ik Nietzsche en zijn super-man idee aan. Dit was in De zeewolf . Veel mensen lezen De zeewolf , Niemand ontdekte dat het een aanval was op de super-man filosofie ”

“Vele jaren geleden, aan het begin van mijn schrijver, viel ik Nietzsche aan en zijn idee van bovenmenselijk. Dat was im Sewolf . Veel mensen hebben dat Sewolf Lees, niemand ontdekte dat hij een aanval was op de bovenmenselijke filosofie. "

Volgens dit zou Wolf Larsen een belichaming zijn van de Nietzscheche, die Londen indrukwekkend is in de loop van het verhaal, maar het vooral zo laag vertegenwoordigde.

Het rolmodel voor de figuur van Wolf Larsen was de Amerikaanse kapitein Alexander McLean, die Jack London ontmoette in de eerste en laatste kans van de pub Heinold in Oakland.

De roman is sinds 1920 verschillende keren gefilmd, maar met verschillende focus in de filmact.

 • De zeewolf (VS, 1920), met Noah Beery als Wolf Larsen en Tom Forman als Humphrey van Weyden.
 • De seewolf (VS, 1941), met Edward G. Robinson als Wolf Larsen en Alexander Knox als Humphrey van Weyden geregisseerd door Michael Curtiz.
 • De seewolf (VS, 1958), met Barry Sullivan als Wolf Larsen en Peter Graves als Humphrey van Weyden.
 • De seewolf (Duitsland, 1972), theatrale versie van de ZDF vierdelige
 • De seewolf (DDR, 1973), Kinoftahlung van de ZDF vierdelige, gesneden uit de tweedelige Roemeense versie
 • De wraak (DDR, 1974), Kinoflahlung van de ZDF vierdelige, gesneden uit de tweedelige Roemeense versie (2e deel)
 • The Wolf of the Seas (Italië, 1975), met Chuck Connors als Wolf Larsen en Giuseppe Pambieri als Humphrey van Weyden.
 • De zeewolf (VS, 1997), met Stacy Keach.

Het Bielefeld Theatre toonde de eerste fase -versie in april 2016. [2]

Literatuur (selectie) [[ Bewerking | Bewerk de brontekst ]

De roman is gepubliceerd door verschillende uitgevers.

 • De seewolf (Paperback, vertaling Lutz-W. Wolff 2014) DTV 2014, ISBN 978-3-423-14364-6.
 • De seewolf (Paperback, vertaling Erwin Magnus 1926), DTV 2009, ISBN 978-3-423-08620-2.
 • De seewolf Geolino-editie (gebonden editie, DT Bewerken Barbara Dieck, vanaf 10 jaar), CBJ 2006, ISBN 3-570-13254-4.
 • De seewolf (Hardcover, DT bewerken Barbara Dieck, vanaf 10 jaar), Ueberreuter 2002, ISBN 3-8000-2978-2.
 • De seewolf (Paperback, vertaling Christine Hoeppener), Diogenes 2001, ISBN 3-257-21509-6.
 • De seewolf (Hardcover, Translation Ulrich Horstmann), Artemis & Winkler 2001, ISBN 3-538-06898-4.

Secundaire literatuur [[ Bewerking | Bewerk de brontekst ]

 • Oliver Kellner, Ulf Marek: SEEWOLF & CO. - De grote avontuurlijke delen van de ZDF. Schwarzkopf & Schwarzkopf 2005, ISBN 3-89602-632-1.

Audioboek [[ Bewerking | Bewerk de brontekst ]

 • De Sea-Wolf / The Seewolf. De originele Engelse versie niet-aangebracht als MP3 CD, Bertz + Fischer 2006, ISBN 3-86505-502-8.
 • De Seewolf, 3 cd's, gelezen door Ben Becker, Eichborn 2005, ISBN 3-938943-00-9.
 • De Seewolf, 2 cd's, gelezen door Ben Becker, Ueberreuter 2005, ISBN 3-8000-8012-5.
 • De Seawolf, 8 audio-CD's, Cut Plus Husse Emeginentments 2006, ISSBN 3-93833-35-7.
 • The Seewolf, 4 CDS, gelezen door Sebastian Koch, Random House Audio 2009, ISBN 978-3-8371-0137-9.
 1. Jack London, brief aan Mary Austin, 5 november 1915, geciteerd in Geen mentor maar ikzelf , Jack London, Dale Walker, Jeanne Reesman, tweede editie 1999, p. 159.
 2. Antje Doßmann: Theater Bielefeld slaagt erin om een ​​spannende aanpassing van "The Sea Wolf" New Westphalian, 5 april 2016.