Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2023 was de negende editie van het wereldkampioenschap voetbal vrouwen. Het toernooi werd gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland van 20 juli tot 20 augustus 2023. Er deden voor het eerst 32 teams mee, in 2019 deden er nog 24 landen mee.

Winnaar: Spanje Tweede plaats: Engeland Derde plaats: Zweden

Spaans nationaal voetbalteam vrouwen

 

Spaans nationaal voetbalteam vrouwen

Spanje won het toernooi voor de eerste keer in de geschiedenis. Ze versloegen Engeland met 1-0 in de finale. Zweden won de bronzen medaille door Zwitserland te verslaan met 2-1 in de troostfinale.

Het toernooi was een groot succes, met een recordaantal toeschouwers. Er waren meer dan 1,1 miljoen toeschouwers bij de wedstrijden, wat een stijging van 30% was ten opzichte van het WK van 2019.

Het toernooi werd ook gekenmerkt door een aantal historische momenten. De wedstrijd tussen Australië en Frankrijk was de eerste keer dat twee teams van hetzelfde geslacht in een stadion met meer dan 100.000 toeschouwers speelden. En de wedstrijd tussen Spanje en Engeland was de eerste keer dat een vrouwelijke scheidsrechter een WK-finale floot.

Over het algemeen was het WK 2023 een groot succes voor het vrouwenvoetbal. Het toernooi hielp om de sport te promoten en de populariteit ervan te vergroten.

Andere hoogtepunten van het WK 2023:

 • Spanje's ongeslagen run naar de titel: Spanje won alle 7 wedstrijden die ze speelden op het WK, waaronder een 1-0 overwinning op de gastheer Australië in de kwartfinales en een 2-1 overwinning op Frankrijk in de halve finales.
 • Engeland's sterke optreden: Engeland was de favoriet voor de titel, maar ze moesten genoegen nemen met de tweede plaats. Ze verloren de finale van Spanje met 1-0, maar ze speelden een sterk toernooi en scoorden de meeste goals van alle teams (21).
 • Zweden's bronzen medaille: Zweden was een van de verrassingen van het toernooi. Ze versloegen het gastland Nieuw-Zeeland in de kwartfinales en versloegen Zwitserland in de troostfinale om de bronzen medaille te winnen.
 • Historische momenten voor het vrouwenvoetbal: Naast de wedstrijd tussen Australië en Frankrijk met meer dan 100.000 toeschouwers en de WK-finale die gefloten werd door een vrouwelijke scheidsrechter, waren er nog een aantal andere historische momenten op het WK van 2023.
  • Het was het eerste WK waar gelijke beloning werd gegeven aan de spelers en het stafteam van de teams.
  • Het was ook het eerste WK waar alle wedstrijden live werden uitgezonden in alle landen ter wereld.

Toekomst van het vrouwenvoetbal:

Het WK van 2023 was een grote stap voorwaarts voor het vrouwenvoetbal. Het toernooi werd een groot succes, met een recordaantal toeschouwers en een aantal historische momenten.

De populariteit van het vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit komt onder andere door het succes van het WK van 2023. Het is nu de bedoeling dat de FIFA de populariteit van het vrouwenvoetbal nog verder gaat promoten.

De FIFA heeft onder andere plannen om het aantal deelnemende teams op het WK te verhogen naar 40. Ook wil de FIFA meer geld investeren in het vrouwenvoetbal.

Als de FIFA haar plannen doorzet, dan is het aannemelijk dat het vrouwenvoetbal in de toekomst net zo populair wordt als het mannenvoetbal.

Andere interessante aspecten van het WK 2023:

 • De opkomst van nieuwe landen: Er waren een aantal nieuwe landen die goed presteerden op het WK van 2023. Zweden was een van de verrassingen van het toernooi, maar ook Australië, Nieuw-Zeeland, en Canada speelden goed. Dit suggereert dat het vrouwenvoetbal zich in een fase van globalisering bevindt, met teams uit alle delen van de wereld die in staat zijn om te concurreren op het hoogste niveau.
 • De rol van sociale media: Sociale media speelde een belangrijke rol in het succes van het WK van 2023. Er werden veel wedstrijden live uitgezonden op sociale media, en er werd veel over het toernooi getweet en gepost. Dit hielp om de populariteit van het toernooi te vergroten en om meer mensen kennis te laten maken met het vrouwenvoetbal.
 • De rol van sponsors: Een aantal grote bedrijven sponsorden het WK van 2023. Dit hielp om het toernooi financieel te ondersteunen en om het vrouwenvoetbal meer exposure te geven. Het is een goed teken dat bedrijven het vrouwenvoetbal serieus beginnen te nemen en dat ze het potentieel zien van deze sport.

Samenvatting:

Het WK van 2023 was een groot succes voor het vrouwenvoetbal. Het toernooi trok een recordaantal toeschouwers, er waren een aantal historische momenten, en er was een opkomst van nieuwe landen. Ook de rol van sociale media en sponsors was belangrijk.

De toekomst van het vrouwenvoetbal ziet er rooskleurig uit. De FIFA heeft plannen om het vrouwenvoetbal nog verder te promoten, en er zijn een aantal nieuwe landen die in staat zijn om te concurreren op het hoogste niveau.

Het is aannemelijk dat het vrouwenvoetbal in de toekomst net zo populair zal worden als het mannenvoetbal.